2015. szeptember 2., szerda

Néhány szó a forgatókönyv formátumról


Talán közületek még nem mindenki találkozott az úgynevezett forgatókönyv formátummal, így elsőre talán egy kicsit ijesztőnek tűnhet. Ebben a bejegyzésemben szeretnék egy kis segítséget nyújtani a formátum megértéséhez.


1 perc 1 oldal szabály:
Ez az örök szabály minden forgatókönyvre igaz vagyis, hogy egy gépelt oldal a filmvásznon egy percnek felel meg.
Az én részeim átlagosa 24 oldalasak lesznek, vagyis egy epizód 24 percig fog tartani (bár nem tudom ez a blogban mennyire fog látszani, de majd kiderül J)

 
A betűtípus:
A forgatókönyv minden esetben courier vagy courier news, ez a két betűtípus idézi fel legjobban a régi írógép által nyomott betűket, azokból az időkből, mikor a forgatókönyveket még írógéppel pötyögték be.
Erre azért van szükség, mert ebben a betűtípusban minden egyes betű és szóköz pontosan ugyanannyi helyet foglal el, ez biztosítja, hogy minden oldalra kb. ugyanannyi betű fog kiférni.

 
Elrendezés:
Aki már próbálkozott forgatókönyvírással saját kezűleg nem pedig mindenféle csoda programok segítségével, az szerintem egyetért velem abban, hogy ennek a beállítása a legnehezebb feladat. A részletekkel nem szeretnék senkit sem untatni, ezért legyen elég annyi, hogy az a cél, hogy mikor az adott oldalra tekintünk, az olyannak tűnjön, mintha középre lenne igazítva, persze a szereplők, a dialógusok és a leírások pontosan a megadott ponttól kezdődjenek és végződjenek és mindegyik másik pontból, hogy ezzel is nehezítsék a szerkesztést.


A jelenetek:
Először is hagy mutassam be, hogyan vannak elválasztva a jelenetek.
Íme:

101  BELSÖ, FIÚK LAKÁSA, NAPPALI – NAPPAL                101

Most haladjunk sorban mi mit jelent.

101 – a jelenet szám, vagyis, az első jelenet, ezt egy készülő forgatókönyvnél nem szokás benne hagyni, de én jobban szeretem megszámozni a jeleneteimet, szerintem így könnyebben lehet követni.

Belső – ez a jelenet elhelyezésére utal, vagyis hogy belső térben játszódik, másik megnevezés, amivel találkozni fogtok ennek az ellentétje, vagyis „külső”.

Fiúk lakása, nappali – a jelenet helyszínének pontosabb megfogalmazása

Nappal – a jelenet milyen napszakban játszódik. Ez lehet nappal, este, éjjel, stb.

Rögtön a jelenet után lesz mindig egy rövid leírás, ez általában azt fogja bemutatni, hogy szereplőink, akik a helyszínen tartózkodnak, éppen mit csinálnak.

 
A dialógus:
Szerintem egy jó forgatókönyv legnagyobb részét a párbeszédek teszik ki. Ennek követése nagyon egyszerű.

KRISZTI
(izgatottan)
Srácok! Ezt nem fogjátok elhinni!

Magyarázat:    Kriszti, aki megszólal
Alatta a zárójelben szerepel, hogy hogyan teszi ezt, izgatottan, kiabálva, suttogva stb.
És végül, hogy mit is mond J

Remélem, sikerült egy kis segítséget nyújtanom és mikor szombaton meglátjátok az első epizódot már senki sem fog elborzadva felhördülni J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése