2016. február 21., vasárnap

A herceg II. rész 10. fejezet


Will első hete a Sierra birtokon iszonyatos volt. És ezen az sem segített, hogy Ian sokkal kedvesebben viselkedett vele, és a többi fiú is rögtön befogadta. Már első nap világossá vált számára, miért volt olyan nagy dolog, ha valaki egy évig kibírta az istállóban. Itt egy nap alatt annyi munka jutott egy emberre, amennyi a Solto birtokon egy hétre. Will és a többi fiú már pirkadat előtt talpon volt, és egészen naplementéig keményen dolgoztak. Csupán egy félóra pihenő időt kaptak, hogy kifújják magukat, és hogy megebédeljenek. Aztán már folytatódott is a munka. Azon az első héten Willnek számtalanszor eszébe jutott, hogy hagyja az egészet, és inkább továbbindul más munkát találni. De ezt valahogy föladásnak érezte volna. Így hát maradt a helyén, és igyekezett a legjobb tudása szerint teljesíteni. Persze így is voltak alkalmak, mikor Ian elégedetlen volt vele. De őszintén szólva csodálattal töltötte el a fiatal fiú kitartása. Az idősebbeket megszégyenítően dolgozott, és úgy tűnt, esze ágában sincs föladni. Ian először azt hitte, egy hétig se fogja bírni, de Will kitartott.
Aztán eljött a vasárnap. Az Úr napján természetesen nem lehetett dolgozni, és persze ez volt a fizetés napja is. Ez azonban csak délután volt esedékes, így a legtöbb fiú a délelőttöt a jól megérdemelt pihenésnek szentelte. Ian is ezt tervezte, azonban valami megzavarta. Morcosan nyitotta ki a szemét a zaj forrását keresve. Will a szoba közepén állt, és épp egy tiszta ingbe bújt bele.
– Te meg mi a fenét csinálsz?
– Ne haragudj, fölébresztettelek?
– Igen – morogta Ian. – Hova készülsz?
– Templomba – felelte Will, mintha ez magától értetődő lenne. – Vasárnap van.
– Jaj, Will, ne csináld! Emlékszem még, milyen volt az első hetem, iszonyú fáradt lehetsz. Feküdj inkább vissza!
– Nem! – mondta határozottan Will. – Vasárnap az Úr napja. Meg kell tisztelnünk azzal, hogy templomba megyünk.
– Te komolyan azt hiszed, hogy az Úr számon tartja, hogy ki megy templomba, és ki nem?
– Biztosan, jobb ha indulok. Tom mondta, hogy a templom félórányi járásra van. – Ezzel Will kilépett a hűs reggeli levegőre.
– Szerintem, ha az Úr tényleg olyan jóságos, mint amilyennek mondják, akkor inkább azt akarná, hogy kipihend magad – morogta búcsúzóul Ian, majd visszahúzta a fejére a takarót.

Will csak akkor kezdett el azon gondolkozni, hogy Iannak esetleg igaza lehet, mikor visszafelé tartott a templomból. Nem bánta meg, hogy elment a misére. Megköszönte az Úrnak, hogy munkát adott neki, és imádkozott a szülei lelkéért is. Így a visszafelé úton azonban hirtelen ólomsúlyként nehezedett a fáradtság a vállára. Lehet, hogy jobb lett volna ott maradni Iannal aludni még egy kicsit. De megígérte Porres atyának, hogy jó lesz. És ebbe a jó keresztényi élet is beletartozott. Majd a bér kiadása után alszik egy kicsit. De legalább rendesen megfizetik ezért a rengeteg munkáért.

– Na, milyen érzés megkapni az első fizetést? – kérdezte sokkal vidámabban, mint reggel, Ian. Ő és Will épp most jártak a főistállómesternél, aki átadta nekik a heti fizetést. Will végre úgy érezte, hogy megérte az egész heti szenvedés.
– És? Mit fogsz vele kezdeni? – folytatta Ian.
– Még nem tudom.
– A legtöbb fiú birtokra meg házra gyűjt, hogy megházasodhasson.
– Te is?
– Hát… lehet.
Közben visszaértek a szálláshelyükre. Will becsületesen elfordult, hogy Ian nyugodtan elrejthesse a pénzét (a matrac alá). Ő maga azonban csak akkor vette elő a szüleitől örökölt fémdobozt, mikor a fiú már kiment a szobából. Megbízott Ianban, és kedvelte is, de annak azért nem örült volna, ha látja hova teszi el a pénzét. Köztudott volt ugyanis, hogy a munkások körében nem egy lopta már meg a másikat pusztán kapzsiságból vagy, hogy tudjon még egy felest venni a közeli kocsmában. Éppen ezért Will már az első éjszakán felfeszítette a padló egyik deszkáját, és ásott alatta egy üreget. Nem túl mélyet csakhogy a fémdoboz pont elférjen benne. A fizetését is ide rejtette el. Ezenkívül, kihasználva, hogy egyedül van, éppen ideje volt, hogy megszámolja mennyi pénz áll a rendelkezésére. Miután ellenőrizte, hogy Ian tényleg elment, és senki sem jár a környéken, a fizetését és a szüleitől örökölt pénzt is a padlóra öntötte. A pénzérmék hangos csilingelés közepette a padlóra gurultak és velük együtt még valami… Will csodálkozva kapott a doboz aljából kihulló összehajtogatott papírlap után, és széthajtotta. A papír nyilvánvalóan egy levél volt. Willnek, mivel nem tudott olvasni, fogalma sem volt, hogy mi állhat benne, de abban biztos volt, hogy a betűk teljesen ismeretlenek számára. Az ő kis falujában nem sokan tudtak írni és olvasni, Will csak Porres atyáról és a bíró úrról tudott. De ismerte Porres atya szép szálkás betűit, és ez a levél nem azokkal volt írva. A betűk kissé durvák, de szépen gonddal voltak megformálva, de hogy ki írhatta, arról Willnek fogalma sem volt. Ám ekkor nagyot dobbant a szíve. Erről a dobozról, amiben a levél is volt, rajta, Porres atyán, és a szülein kívül senki sem tudott. Tehát ha nem Porres atya írta, akkor csakis… Nem, az nem lehet– rázta meg a fejét csalódottan Will. A szülei nem írhatták, az képtelenség, hiszen ők sem tudtak írni, akkor mégis hogyan lehetne ez lehetséges? És miből gondolták volna, hogy képes lesz elolvasni? Vagy lehet, hogy kevesebbet tudott róluk, mint gondolta? És mi állhat a levélben? Talán… talán azt írták le, hogy miért ölték meg őket? Ez hogy lehetséges? Utólag Will meg sem tudta volna mondani, hogy meddig ült ott a földön kezében a titokzatos levéllel. Fogalma sem volt, mit kéne most tennie. Legszívesebben keresett volna valakit, aki tud olvasni, és megkérte volna, hogy olvassa fel neki a levelet. De nem merte megtenni. Hisz ki tudja… lehet, hogy valami szörnyűség áll benne. Talán a szülei valami iszonyú dolgot követtek el a múltban, amiért bűnhődniük kellett. Nem, ezt nem bízhatja egy idegenre.
Így aztán a levél visszakerült oda ahonnan előkerült, a doboz aljába. De Will még nem tekintette lezártnak az ügyet. Megfogadta, ha törik, ha szakad, de megtudja, hogy mi van abban a levélben. Úgy érezte, hogy ez lesz a kulcs a szülei váratlan és igazságtalan halálához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése