2017. július 6., csütörtök

Írók kérdőíve - az én válaszaim :)

Ritkán szoktam magamról ilyen személyes bejegyzéseket írni, de a mostanában népszerű Írók kérdőíve engem is elkapott :)
Lássuk tehát a válaszaimat!

1. Milyen műfajban szoktál írni (novella, vers, regény, blog stb.)?

Elsősorban regényeket írok, illetve mostanában igyekszem egyre többet novellázni megcélozva különféle pályázatokat és csak úgy a gyakorlás kedvéért is.

2. Milyen zsánerben és témákban szoktál írni?

Mostanában YA (ifjúsági) témában alkotok, de mindig belecsempészek a történetekbe egy csipetnyi fantasyt is. Emellett nagyon érdekel a barátság kialakulásának, különböző rétegeinek témaköre.

3. Mióta írsz?

Bátran kijelentketem, hogy mióta írni tudok :) Azelőtt pedig rajzoltam vagy anyukámnak diktáltam a fejemből kipattant történeteket.

4. Van már kiadott/megjelent műved?

Online felületen jelent meg novellám az Aranymosás oldalán, a Same Side magazinban, illetve nyomtatásban a Holnap kiadó egyik antalógiájában. Idén pedig regény részletem került ki szintén az Aranymosás oldalára a VI. Aranymosás Irodalmi válogató kapcsán. Eddigi legnagyobb eredményem, hogy a regényemet a Rakéta Projektbe választották.

5. Melyik volt a legelső írásod?

Hú, jó kérdés. 12 évesen írtam az első regényemet, az egy naplószerű történet volt egy lányról, aki a családjával kiköltözött Angliába.

6. Miért írsz?

Mert nincs más választásom :) Az írás az életem része, nem tudnék meglenni nélküle.

7. Hogy találsz időt az írásra?

Egy írással foglalkozó könyvben olvastam, hogy érdemes az írást beleszőni a napirendbe. Ezt igyekszem betartani és esténként kicsit foglalkozni az írással, bár van hogy csak a Word megnyitásáig jutok.

8. Mikor és hol szeretsz a legjobban írni?

Otthon, leginkább este vagy délután.

9. Mit szoktál enni vagy inni írás közben?

Enni nem igazán szoktam, csak elvonja a figyelmemet. Inni pedig ami épp akad: víz, gyümölcslé, üdítő. Nincs bevált receptem.

10. Van íráshoz használt dallistád?

Nincs, a zene csak elvonja a figyelmemet. Inkább a tévé szokott menni az számomra jobb háttérzajt ad. Ha mégis zene, akkor jobban szeretem a szöveg nélküli számokat pl. a Trónok harca zenéi közben remekül lehet fantasyt írni.

11. Mit gondol(nak) a családod/barátaid/szeretted arról, hogy írsz?

Elfogadják, de nagyon nem szólnak hozzá semmit. Ha sikerem van akkor velem örülnek.

12. Az alkotás melyik részét szereted a legjobban?

Mikor kiteszem annak a bizonyos utolsó mondatnak a végére a pontot. Aztán végignézek a kész íráson és közben arra gondolok, hogy ezt én alkottam :)

13. Az alkotás melyik része jelenti a legnagyobb kihívást?

Az írói válság leküzdése, nincs annál rosszabb mikor bámulom az utolsónak leírt mondatot és egyszerűen nem jut eszembe, hogyan is folytassam.

14. Milyen eszközökkel és mire szoktál írni?

Most már szinte kizáróleg gépen írok Word-be. Sokáig füzetekbe írtam, amelyeket anyukám készített nekem, de a begépelés túl sok időmet vette el, így mára leszoktam róla.

15. Hogyan lépsz túl az írói válságon?

Általában elkezdek valami mássak foglalkozni, egy másik novellával vagy regény ötlettel. Ez van hogy bejön van, hogy nem. Volt olyan is, hogy visszafelé sült el a dolog és sokáig inkább a másik történettel haladtam.

16. Hogyan motiválod magad az írásra?

A célom, hogy egyszer a könyvesboltok polcain lássam a regényemet, ez elég jó motiváció. Novelláknál pedig igyekszem minél több pályázaton részt venni, ez is sokat szokott segíteni.

17. Kik azok a szerzők, akik inspirálnak téged íróként?

Akik először eszembe jutottak azok Kertész Erzsébet, aki már évek óta a kedvenc szerzőm, különösen az életrajzi regényeit szeretem, egyszer szeretnék én is olyan magával ragadóan írni, mint ő.
Másodszor pedig J.K. Rowling, akinél nagyra becsülöm, hogy egy olyan fantasztikus világot tudott felépíteni, mint Harry Potter világa.
És azt hiszem meg kell még említenem a KMK kiadó kurzus oktatóit és író iskolásait, különösön az Apolló Tintafoltjai csapatát, akik maguk közé fogadtak, támogatnak és mindannyian igazán tehetségesek és kitartóak.

18. Melyik könyvek inspirálnak téged legjobban íróként?

Ez egy nehéz kérdés. Elsőre az jutott eszembe, hogy az összes könyv, amit eddig olvastam :D
De ha mondanom kell valamit, akkor Gail Carson Levine: Elátkozott Ella c. könyve, amely megszeretette velem az olvasást. Szeretnék egyszer én is ilyen hatással lenni valakire.
És hogy magyar szerzőt is mondjak, nem rég olvastam el Rácz-Stefán Tibor két regényét a Fogadj el!-t és a Túl szép-et. Mindkét mű olyan mélyen érintett meg érzelmileg, ami már nagyon régen fordult elő velem. Azóta ha írok mindig az jár a fejemben, hogy igen, egyszer szeretnék én is írni egy ilyen regényt.

19. Mi a legjobb írói tanács, amit valaha kaptál?

Fogadd el a kritikát és tanulj belőle! Ez eddig a legértékesebb tanács, amit valaha kaptam. Az hogy valami nem sikerül azonnal nem jelenti azt, hogy nem tudod kijavítani és fejleszteni magad, vagy hogy tehetségtelen lennél. A tehetség egy dolog, de az írásnak ugyanúgy van tanulható része, mint bármi másnak.

20. Milyen céljaid vannak idén az írással kapcsolatban?

Idén már indultam 4 novella pályázaton, de szeretnék még legalább ugyanannyin.
Jelenleg egy szerkesztővel dolgozom a Rakéta Projektes regényemen, szeretnék ebből annyit kihozni, amennyit csak lehet.

Ezek voltak tehát az én válaszaim :)
Köszönöm az ajánlást Ladányi Klárinak és Koós Patríciának!

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Tetszett nagyon a bejegyzés, de legjobban A herceg folytatását várom. :D Siess vele, léci!
    Hatalmas ölelés,
    Brynn :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! köszönöm szépen, hogy írtál, igazad van, A herceget kicsit elhanyagoltam, amiért elnézést kérek. Kárpótlásul ma teszem is fel az új részt! :)

      Törlés