2020. október 4., vasárnap

Hazai book tag!

Sziasztok!

Tudom, az utóbbi időben nagyon elhanyagoltam a blogomat, ennek legfőbb oka az időhiány. Nyáron minden energiámmal az új regényemen dolgoztam, ami jelenleg az előolvasóknál van, remélem, tetszeni fog nekik, illetve valószínűleg ezután még egy kisebb (vagy nagyobb) átírás fog következni, mielőtt leadnám a kéziratot a kiadónak.


Ősszel pedig egy vadi új projektbe fogtam bele, ugyanis elindítottam a saját youtube csatornámat, ami Könyves 1x1 néven fut. Ha esetleg belepillantanátok itt megtehetitek:
 https://www.youtube.com/channel/UCK3-TVCNEWgDjeKSZ088-pA


Ez egy picit hosszabb bevezetés volt a kelleténél :) De mi is az a Hazai book tag? És mit akarok ezzel a bejegyzéssel?


Biztos sokan tudjátok, hogy szeptemberben lett volna a könyvhét, ami sajnos ismét elmaradt. Személy szerint nagyon vártam, mert ez az alkalom nekem nem csak az új könyvekről szól, hanem ilyenkor mindig találkoztunk barátokkal, írótársakkal, akikkel az év közben nem mindig adódik lehetőség beszélgetni, illetve ez lett volna az első alkalom, hogy meseíróként vettem volna részt a könyvhéten. Úgyhogy elég szomorúan fogadtam a hírt, mert tényleg nagyon vártam.

De bízzunk benne, hogy innen már csak javulni fog a helyzet és legkésőbb jövő júniusban már találkozhatunk.

Az elmaradt könyvhéttel kapcsolatban már szeptember elején elindult az olvass magyart! kampány, aminek a célja a magyar írók népszerűsítése, és arra gondoltam én is csatlakozom ehhez a kezdeményezéshez. Így készítettem egy book taget, amit most ki is fogok tölteni.

Most pedig lássuk a taget!

Hazai book tag

1. Ki a kedvenc magyar íród és miért?

Sokat gondolkoztam ezen, mert nagyon sok szerző van, akit szeretek, akiktől igyekszem minél többet olvasni, de végül arra gondoltam, hogy maradok annál a szerzőnél, aki az első kedvencem volt, ő pedig Kertész Erzsébet. Az ő neve talán nem lehet annyira ismerős, még a régi csíkos könyvekben jelentek meg a könyvei, illetve a Móra könyvkiadó újra kiadta, pont a legutóbbi raktárvásárukon vettem meg az Első Gertrudist. Kertész Erzsébettől nekem az életrajzi könyvei a kedvenceim, amikben mindig egy-egy úttörő nő életét dolgozta fel. Például Teleki Blanka, Szendrey Júlia, Hugonnay Vilma stb. Ezek a történetek még mindig annyira élénken élnek bennem, és teljesen elvarázsolt. Ha szeretitek az ehhez hasonló történeteket, akkor bátran ajánlom.


2. Mi volt az első magyar szerző által írt olvasmányod?

Elsőként Benedek Elek - Berzsián és Dideki ugrott be, ami azt hiszem, másodikban volt kötelező olvasmány. Ha viszont nem kötelezőkre gondolok, akkor szerintem Bálint Ágnes - Szeleburdi család című ifjúsági könyve ugrik be, amit még mindig nagyon szeretek, annyira szórakoztató.


3. Melyik magyar könyvet ajánlanád másoknak?

Ebből sok van, de ha a legfrissebb olvasmányaimból válogatok, akkor Cselenyák Imre - Áldott az a bölcső című könyve ugrik be, ami Arany János életét írja meg. Engem nagyon megfogott, még a második részt nem olvastam, de idén mindenképp sort kerítek rá. Amiért ajánlanám, egyrészt mert imádom az életrajzi könyveket, és olyan jó volt egy híres költő életébe picit belelátni, a réi egyszerű magyar emberek életébe és kiemelném a könyv nyelvezetét, ami gyönyörű.


4. Melyik magyar könyvet látnád viszont a filmvásznon?

Arany János életét is szívesen látnám a mozikban, ha jól megcsinálnák, de ha mást kéne mondanom, akkor vagy Szaszkó Gabriella - Maradj velem! című könyvét mondanám, ami ugyan nem lett a kedvencem, viszont a témája annyira fontos, hogy mindenképp foglalkozni kéne vele, a másik pedig ami eszembe jutott az Böszörményi Gyula - Kucó című kisregénye, ugyanebből az okból.


5. Melyik magyar szerzővel innál meg egy csésze teát/kávét?

Ez egy nagyon jó kérdés, olyat mondok, akivel eddig még nem találkoztam. Ha vissza lehetne utazni az időben, akkor Tóth Árpád költővel nagyon szívesen teáznék egyet, mert imádom a verseit. De szívesen beszélgetnék még Varró Dániellel is, akinek a karcait nagyon szeretem.


6. Melyik magyar írótól szeretnél mindenképp olvasni, akitől eddig nem olvastál?

Akiktől mindenképp szeretnék olvasni, és fogok is mert már itt van a könyv a polcomon az Greff Magdi, akinek YA könyve jelent meg és nagyon kíváncsi vagyok rá. De itt van még Szerb Antal és Ugron Zsolna is. Ugron Zsolnának voltam egy beszélgetésén, és nagyon szimpatikus volt nekem, így tőle is szeretnék majd olvasni.


7. Sok magyar szerző ír álnéven. Volt már, hogy olvastál egy könyvet és csak utólag tudtad meg, hogy magyar a szerző?

Bevallom, volt ilyen és nem is olyan rég. Az Oculust vettem ki a könyvtárból, amit A.M Aranth írt és hogy őszinte legyek nem igazán foglalkoztam vele ki írta, csak a történetre voltam kíváncsi. Az lett gyanús, hogy a könyvtára szám, ami tudjátok a gerincre van ragasztva, és a szerző neve szerint teszik abc rendbe, az H betűvel kezdődött. Akkor kerestem rá és tudtam meg, hogy a regényt Holló-Vaskó Péter írta.


8. Mi volt a kedvenc magyar helyszíned, ahol egy könyv játszódott?

Ide ami eszembe jutott az Rácz-Stefán Tibor - Mikrofonpróba című könyve, ami Balassagyarmaton játszódik. Nekem Balassagyarmat bevallom, eddig nem volt egy bakancslistás hely, ahová elmentem volna kis hazánkban, de a könyvben annyira szeretettel telien és érzékletesen voltak felfestve a helyszínek, hogy őszintén kedvet kaptam a balassagyarmati látogatáshoz.


9. Ki volt a kedvenc magyar könyves karaktered?

Most gondban vagyok, mert ide több mindenki eszembe jutott. Például On Sainak több karakterét is nagyon szeretem például Riannát a Vágymágusokból, vagy Calderont. De szerettem Szabó Mada - Abigélből König tanár urat, vagy Kertész Erzsébet könyvei közül A lámpás hölgyből Flora Nightingalet.


10. Mi lesz a következő magyar könyv, amit olvasni fogsz?

Amit biztos, hogy következőnek fogok olvasni az Leiner Laura - Emlékezz rám! ugyanis hónap végén vissza kell vinnem a könyvtárba. Így is június óta vártam, hogy hozzám kerüljön úgyhogy biztos ez lesz a következő.

Ha kíváncsiak lennétek a tagre videó formában is, ezen a linken belepillanthattok:

https://www.youtube.com/watch?v=1KVCJFQ-hlk&t=85s


Ezek lettek volna az én válaszaim. A book tagek általában úgy végződnek, hogy kihívunk valakit, nos én viszont mindenkit szeretnék kihívnak. Bárkinek, ha van kedve töltsétek ki a taget, nagyon kíváncsi lennék a ti válaszaitokra és népszerűsítsük együtt a magyar szerzőket.




2 megjegyzés:

  1. Kitöltöttem én is, köszönöm, nagyon tetszett. :)
    https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/10/17/csupa-csupa_magyar

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm (itt is), nagyon klasszak a válaszok :)

      Törlés